Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Το Δέλτα του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία - Το Δέλτα του Έμπρο στην Καταλονία

Έκθεση Φωτογραφίας:
To Δέλτα του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία – To Δέλτα του Έμπρο στην Καταλονία
Τύχη Κοινή…


Η φυσική ροή των ποταμών είναι ο δρόμος προς τη θάλασσα.

Εκεί καταλήγουν, ανάλογα με το μέγεθος τους σχηματίζουν λίμνες και παραθαλάσσια φυσικά οικοσυστήματα. Τέτοια ποτάμια στη Μεσόγειο είναι πολλά, όπως επίσης πολλοί είναι και οι διαφορετικοί πολιτισμοί που έχουν αναπτυχθεί στις κοίτες τους κατά τη διάρκεια των αιώνων. Δύο σημαντικές περιπτώσεις ποταμών που εκβάλουν στη Μεσόγειο είναι ο Αχελώος στην Αιτωλοακαρνανία και ο Έμπρο στην Καταλονία (: el Rìo Ebro en Cataluña). Η κοινή τύχη αυτών των ποταμών στη σύγχρονη ιστορία της Μεσογείου κεντρίζει το ενδιαφέρον του ερευνητή, καθώς έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των λαών που τους περιβάλουν - ενώ παράλληλα έχει σχεδιαστεί η εκτροπή από τη φυσιολογική τους ροή.

Eίναι φυσικό για κάθε άνθρωπο της Μεσογείου, που έχει συνδέσει το άκουσμα του ποταμού Αχελώου με τους μύθους του Ηρακλή στα παιδικά του παιχνίδια, να θέλει να γνωρίσει την αξία του αδερφού ποταμού Έμπρο στην Καταλονία… Ως εκ τούτου το ταξίδι και η περιήγηση στις περιοχές αυτές έρχεται φυσιολογικά. Όταν το ταξίδι αυτό συνοδεύεται από φωτογραφία, παρακινεί το θεατή να συγκρίνει τοπία, να συνδιαλέγεται με εικόνες και τελικά να διαπιστώνει πως όντως ουσιαστικές διαφορές στα αναφερόμενα οικοσυστήματα δεν υπάρχουν.

Από τις εικόνες των τοπίων φαίνεται η κοινή έως σήμερα πορεία των ποταμών στη ροή των αιώνων - η τύχη του ποταμού Έμπρο είναι γνωστή, συνεχίζει να πηγάζει, να ρέει και να εκβάλει δίνοντας ζωή σε ό,τι τον περιβάλλει.

Η τύχη του ποταμού Αχελώου ποιά μπορεί να είναι;

Δημήτρης Β. Γερονίκος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι φωτογραφίες με θέμα: To δέλτα του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία - Το δέλτα του Έμπρο στην Καταλονία, έχουν εκτεθεί στο 2ο Φεστιβάλ Τέχνης στη λίμνη Τριχωνίδα, 28 & 29 Αυγούστου του 2009.
Δημοσίευση στο διαδίκτυο: http://www.tvxs.gr/v19237